img

the Lancet Psychiatry thelancet.com

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες μπορούν να επισημάνουν, βασισμένοι σε σημαντικές εμπειρικές ενδείξεις, ότι τα άτομα με Διαταραχή Ελλείμματος της Προσοχής / Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) έχουν περιοχές του εγκεφάλου, που διαφέρουν από εκείνες των ατόμων χωρίς ΔΕΠ-Υ. Η διαταραχή, καταλήγουν, θα πρέπει να εξετάζεται ως πρόβλημα καθυστερημένης ανάπτυξης του εγκεφάλου και όχι, όπως συχνά παρουσιάζεται, ως πρόβλημα ελλείψεως κινήτρων ή ανατροφής των παιδιών.
Κατά τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης μελέτης απεικόνισης του εγκεφάλου αυτού του είδους, μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε, ότι η ΔΕΠ-Υ εμπλέκει μείωση του όγκου σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου, ιδίως της αμυγδαλής, η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Αν και στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο the Lancet Psychiatry, περιλαμβάνονται παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, οι επιστήμονες είπαν, ότι οι μεγαλύτερες διαφορές στον όγκο του εγκεφάλου εμφανίστηκε στους εγκεφάλους των παιδιών.

Από επτά υποφλοιώδεις εγκεφαλικές περιοχές, στοχευμένες στη μελέτη, πέντε, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής, βρέθηκαν να είναι μικρότερες σε εκείνους με ΔΕΠ-Υ, σε σύγκριση με τους άλλους στην ομάδα ελέγχου. Οι άλλες περιοχές, που έδειξαν μείωση του όγκου, ήταν: 

- ο κερκοφόρος πυρήνας (ο οποίος έχει συνδεθεί με την στοχευμένη δράση),
- το κέλυφος (που εμπλέκεται στη μάθηση και την ανταπόκριση σε ερεθίσματα),
- ο επικλινής πυρήνας (ο οποίος επεξεργάζεται ανταμοιβές και κίνητρα) και
- ο ιππόκαμπος (όπου οι μνήμες σχηματίζονται).

Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα εργασίας για την ΔΕΠ-Υ, που είναι μέρος μιας παγκόσμιας κοινοπραξίας, που ονομάζεται ENIGMA (Enhancing Neuro Imaging Genetics through Meta Analysis). Η ομάδα έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή επιστήμονες από διαφόρους τομείς όπως η απεικόνιση, η γονιδιωματική, η νευρολογία και η ψυχιατρική, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η συγκεκριμένη έρευνα για την ΔΕΠ-Υ ήταν τέσσερις φορές πιο μεγάλη σε μέγεθος από την προηγουμένως μεγαλύτερη μελέτη και διεξήχθη σε 23 τοποθεσίες, σε εννέα χώρες από 80 ερευνητές, κυρίως ψυχίατρους και νευροεπιστήμονες.

Οι επιστήμονες, που συμμετέχουν στην ENIGMA, θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να επισημαίνουμε μετρήσιμες διαφορές στους εγκεφάλους των ατόμων με ΔΕΠ-Υ, και ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα βοηθήσει και το ευρύ κοινό να καταλάβει τη διαταραχή καλύτερα.
Οι μικρότερες περιοχές του εγκεφάλου στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, αλλά όχι σε ενήλικες, ταιριάζει με την θεωρία “delayed peak volume” (καθυστερημένη ανάπτυξη του όγκου του εγκεφάλου) όπου η ΔΕΠ-Υ συνδέεται με «διαφοροποιημένη ταχύτητα της ανάπτυξης του φλοιού», δήλωσε η συγγραφέας, γενετιστής, Martine Hoogman του Πανεπιστημίου Radboud στην Ολλανδία. Δηλαδή, η ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών με ΔΕΠ-Υ μπορεί να καθυστερήσει σε σχέση με τα παιδιά, που δεν έχουν ΔΕΠ-Υ, αλλά μπορεί να καλύψει τη διαφορά καθώς μεγαλώνουν στην ενήλικη ζωή.
Διαπιστώνοντας, ότι η αμυγδαλή, ο συναισθηματικός ρυθμιστής του εγκεφάλου, είχε τη μεγαλύτερη μείωση του όγκου στην ΔΕΠ-Υ ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους ερευνητές, λόγω της πανταχού παρουσίας των συναισθηματικών προβλημάτων στη διαταραχή. 

Η μελέτη μπορεί να είναι κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί για ενημερώσεις του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου (DSM), του οδηγού που χρησιμοποιούν οι ψυχίατροι για να προσδιορίσουν τα συμπτώματα.