Οι γνώμες διΐστανται, οι θεωρίες είναι πολλές, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν μια κοινά αποδεκτή θεωρία, παρά μόνο, ότι ο αυτισμός είναι μια διαταραχή πολυπαραγοντικής οργανικής αιτιολογίας.
Πιο αναλυτικά, οι παράγοντες μπορεί να είναι γενετικοί, νευροψυχολογικοί, βιολογικοί. Όλα αυτά όμως παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο.
Διαφορετικά συστήματα διάγνωσης
«Ο αυτισμός διαγιγνώσκεται συγκρίνοντας τις συμπεριφορές του ατόμου με τα συμπτώματα που περιγράφονται σε καταλόγους επίσημων διαγνωστικών κριτηρίων…. Αυτή τη στιγμή για το Φάσμα του Αυτισμού χρησιμοποιούνται τουλάχιστον δύο διαγνωστικά συστήματα: το DSM(DiagnosticandStatisticalManual) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης (ΑPA) και το ICD (International Classification of Diseases) του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (WTO).
Και τα 2 διαγνωστικά συστήματα ορίζουν την ίδια τριάδα διαγνωστικών συμπτωμάτων για τα άτομα που βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού:
Δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση
Δυσκολίες στην επικοινωνία
Στερεοτυπικές, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, δραστηριότητες και ενδιαφέροντα…» (1)
Η εκδήλωση των χαρακτηριστικών του αυτισμού μπορεί να γίνει με διαφορετικούς συνδυασμούς και σε διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας.
«Θεραπεύεται ο αυτισμός;»
Σύμφωνα με την σύγχρονη βιβλιογραφία φαίνεται ότι θεραπεία με την έννοια «αποκατάσταση» δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή, για τον αυτισμό. Υπάρχουν ωστόσο εκπαιδευτικά προγράμματα, που βοηθούν στην εκμάθηση κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, όπως και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
Τα προγράμματα για τον Αυτισμό Davis® είναι πρωτοποριακά προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα με νευροποικιλότητα να ξεκλειδώσουν τα εγγενή χαρίσματά τους, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ολοκληρωτικά στη ζωή, με τον τρόπο που οι ίδιοι θα διαλέξουν.
Προσκαλούμε το αυτιστικό άτομο στον πραγματικό κόσμο μέσα από δομημένες δραστηριότητες, που βοηθούν στην συμπλήρωση των σταδίων ανάπτυξης που έχουν εκλείψει, βιώνοντας ξεκάθαρα βασικές εμπειρίες ζωής, τις οποίες δεν είχε συνειδητοποιήσει πριν.
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.
ΠΗΓΕΣ
(1) https://www.Autism Hellas/files/el/dsm-v_αλλαγές.pdf
(2) https://www.rdautismfoundation.org/our-programs